czwartek, 9 stycznia 2014

Ekologiczna kuchnia

Eco...w kuchni, w życiu.



Styl eco występuje w wielu tendencjach. Od nowoczesnej, charakteryzującej się funkcjonalnością i minimalną liczbą dekoracji, do rustykalnej, w których to właśnie one wiodą prym. Bez względu na to, jaka tematyka jest ci bliższa, styl eco musisz mieć w sercu i głowie. Poniżej kilka zasad, którym i należy się kierować decydując się na kuchnię (wnętrza) w tym właśnie stylu.





Po pierwsze kolory ziemi: naturalne, spokojne barwy.
Po drugie naturalne materiały, jak najmniej przetworzone. Postaw na surowe drewno i naturalny kamień. Ratan, bambus, ręcznie wypalane kafle, które są niepowtarzalne i piękne.
Po trzecie, meble z recyklingu. Na przykład ostatnio tak często wykorzystywane palety, które stały się stolikami kawowymi, łóżkami, regałami.
I oczywiście eko - technologia, bo przecież mówimy o filizofii życia. Zatem urządzając ekologiczną kuchnię pamiętaj o energooszczędnym oświetleniu i sprzętach. Poszukaj w sklepach baterii, które ograniczają przepływ wody, nie zmniejszając jej ciśnienia, a przy tym mają piękny design:)



Planuj swoją kuchnię, podziel ją na strefy; zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania i gotowania. No właśnie, gotowania...już chyba w każdym z nas obudziła się świadomość tego, co ma na talerzu. Coraz częściej kupujemy żywność ekologiczną lub produkty jak najmniej przetworzone pochodzące z domowych upraw, ale cóż z tego, że będziemy kupowali zdrowe jedzenie przygotowując je w nieodpowiednich naczyniach lub w nieodpowiedni sposób. Eco kuchnia, to także ekologiczne naczynia, akcesoria, a nawet bawełna na fartuszek.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz