Nie da się uniknąć w życiu momentów, kiedy posiłki są jedzone w pośpiechu. Jednak jedzenie w biegu nie jest miłe. Przygotowywanie jedzenia w domu pozwala na to, by je smakować, tak jak powinno być, nie w pośpiechu i bardziej stylowo.
Poranna kawa
wypita w pięknej filiżance, czy niezwykła przekąska zjedzona pięknymi sztućcami
wiele zmienia i dodaje życiu uroku.
Poniżej
znajdziecie kilka porad, jak sprawić by nasz stół był elegancji i zachęcał do
spędzania przy nim czasu.
- Przede wszystkim postaraj się tak ustawić stół, by móc wykorzystać ładny widok za oknem lub przed drzwiami. Wiosną i latem okno można otworzyć, by wrzucić nieco powietrza,a widokiem można się cieszyć przez cały rok.
- Świece sprawią, że każdy posiłek staje się szczególnym. Celebruj go w ten sposób, niech się to stanie Twoim rytuałem.
- Bądź uważna/y, dokładnie przemyśl, co chcesz położyć na stole, począwszy od solniczki, czy pieprzniczki, młynków, po dzbanek z wodą, serwetki i maty do jedzenia. To małe detale tworzą aranżację i sprawią, że jedzenie lepiej smakuje.
- Nie oszczędzaj najładniejszych rzeczy dla gości, czy na specjalne okazje! Używaj ich i ciesz się nimi na co dzień.
- Przełóż przyprawy do ładnych naczyń. Małe miseczki idealnie nadają się na sól, pieprz i musztardę (serwowane małą łyżeczką). Przełóż kupne sosy, dżemy do estetycznych pojemników, a jeszcze lepiej zrób je sam/a.
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, musztardy - postaw na płaskim talerzu, tacy lub płytce, by zebrać je w pewnej ramie. To sposób na zgarnięcie kilku przedmiotów, który sprawia, że stają się kolekcją.
- Zainwestuj w piękne, luksusowe przedmioty codziennego użytku. W każdej rodzinie będzie to coś innego, w zależności od przyzwyczajeń i tego, co lubi się jeść. Piękna deska do krojenia z drzewa oliwnego, używana do serwowania wszystkiego, począwszy od chlebów, pizzy, serów, na przystawkach i sałatkach skończywszy. Dobrej jakości solidny młynek do pieprzu, lniane serwetki itd.
- Dodaj kwiaty. Nawet kilka zerwanych z ogrodu kwiatków, włożonych do słoików po dżemie nada stołowi uroczysty charakter.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz